Felicitas – lyckans, skrattets & nöjenas gudinna » Att våga är att förlora fotfästet för en stund. Att inte våga är att förlora sig själv.

Från gnällblogg till snällblogg

Jag vet inte hur många gånger jag har tänkt det, att min Hero är lite för bra för att vara sann. Så i stället för gnällblogg om lathet och tråkigheter, blir det snällblogg om Hero. 😉 Igår kväll bakade han mumsiga och fina bröd som han stolt visade upp i morse. Det ljusare är ett surdegsbröd på hans egen surdegsgrund och de mörkare är en variant på Formats mörka bröd (som Hero har eget recept på, men grundprincipen är samma). Gott som godis!!
image

En variant på Formats mörka bröd (som går att variera i det oändliga), ur Matbröd – ljust, mörkt, hårt, fint, grovt av Tulla Grünberger.

Det här brödet blir mörkt och saftigt. Det bakas med bikarbonat och kräver inte någon jästid.

1 l filmjölk
1,5 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap (går att minska på och/eller byta ut mot lingonsylt, vilket jag gör ibland)
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl linfrön
ca 1 dl grovhackade valnötter och hasselnötter

1. Sätt ugnen på 200 grader och smörj 2 st avlånga 1,5 litersformar.

2. Blanda ihop filmjölk, bikarbonat, sirap och salt i en bunke. Blanda ihop resten av ingredienserna i en annan bunke och tillsätt till smeten. Rör ihop till en jämn, lös deg och fyll formarna. Strö över lite vetemjöl.

3. Grädda i 200 grader i 60 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare 30 minuter (täck med folie om det ser ut att kunna brännas). Prova med sticka att brödet känns torrt, eller ännu bättre med en digital termometer – när innersta delen av brödet har kommit upp i 96 grader är det klart. Låt bröden vila i formarna ca 5 timmar.

Mjölsorterna går att byta ut och variera i det oändliga – byt till exempel mot dinkelmjöl (siktat och/eller fullkorn), ha i lite kruskakli och/eller kross och ha i de nötter/frön som du föredrar. Håll bara reda på fördelningen mellan mjöl, vätska och godsaker, så blir det säkert kanoners!

Din mail publiceras aldrig. Dessa fält måste fyllas i *

*

*

UA-33757185-1