Felicitas – lyckans, skrattets & nöjenas gudinna » Att våga är att förlora fotfästet för en stund. Att inte våga är att förlora sig själv.

20 år – idag känns det som att tiden stått still

Efter 20 år i fängelse släpps idag Mattias Flink på fri fot. Den skötsamme, svenske officeraren som med automatvapen kallblodigt och oprovocerat under en “psykos” mördade fem unga kvinnor och två unga män i Falun. En av de mördade var T. Jag minns fortfarande hennes glada skratt och kan inte förstå att det har gått 20 år sedan hon mördades.

Samhällets syn är att Mattias Flink nu är förlåten. Han dömdes till livstid för massmord, men fick straffet tidsbestämt till 30 år och är nu ute efter 20 år enligt 2/3-principen, “eftersom han har varit skötsam”. Mattias Flink har alltså sonat sitt brott. Med mindre än tre år i fängelse per liv han beslöt sig för att släcka.

Jag känner mig så kluven. Samhället har bestämt straffet. Har en suttit av sitt straff, så har en sonat sitt brott. Då måste Mattias Flink anses vara förlåten och ges en ny chans. Det är så rättssystemet måste fungera i en demokrati. Jag vet det. Men jag kan inte känna annat än sorg och obehag inför att han nu släpps på fri fot och jag önskar att han hade hållits inspärrad till hans sista andetag.

Din mail publiceras aldrig. Dessa fält måste fyllas i *

*

*

UA-33757185-1