Felicitas – lyckans, skrattets & nöjenas gudinna » Att våga är att förlora fotfästet för en stund. Att inte våga är att förlora sig själv.

V24+4 och besök hos nya barnmorskan

Idag har vi varit hos vår nya barnmorska, Catarina. Hon kändes också bra, om än inte en lika frisk fläkt som vår förra barnmorska, Sofie. Vi trivdes ju väldigt bra med Sofie, men Catarina kändes bra på ett annat sätt. Om Sofie (som är yngre) gav en kompiskänsla, så gav Catarina (som är äldre) en mer moderlig känsla. Inget mer rätt än det andra, bara olika. Catarina kändes balanserad, professionell, erfaren, noggrann och trygg, tyckte både jag och Hero. Det blir kanon med henne, också.

Catarina kände på magen (allt kändes bra) och vi lyssnade på Piggelins hjärta. Det slog så fint med ca 140-150 slag per minut, ett ljud som låter som ett galopperande föl. Kloppeti-kloppeti-kloppeti-klopp.

*SF-måttet var 24 cm och låg i princip på medianen. SF-måttet är ett mått på livmodern, som mäts från blygdbenet till livmoderns övre kant, och man håller från och med nu koll så att den (och därmed även Piggelin) växer som den ska.
*Blodtryck 105/65 mmHg (hellre lite lågt än för högt!).
*Hb 124 g/l (jag ligger normalt högre än så, men det är helt okej med tanke på att jag är gravid).
*P-Glukos 5,3 mmol/l (ska ligga under 9,0 som icke fastande).

Mina värden och mått såg med andra ord bra ut. Det som särskilt hålls koll på vid en graviditet, förutom hur en mår rent allmänt, är risk för havandeskapsförgiftning/preklampsi (där högt blodtryck är primär indikator) och graviddiabetes (där högt P-glukosprov är primär indikator).

Jag berättade att jag tog influensavaccinet igår, vilket Catarina tyckte var bra. Gott så.

Catarina sade också att från och med nu ska jag känna Piggelin varje dag. Om jag inte har känt något efter en hel dag, ska jag höra av mig till förlossningen och be om att få bli kollad. Och hellre ringa en gång för mycket än en gång för lite.

Nästa besök hos Catarina är inbokat till precis före jul, sedan blir kontrollerna tätare.

Din mail publiceras aldrig. Dessa fält måste fyllas i *

*

*

UA-33757185-1