Felicitas – lyckans, skrattets & nöjenas gudinna » Att våga är att förlora fotfästet för en stund. Att inte våga är att förlora sig själv.

Detta fördömda smällande och skjutande

Visst förstår jag att folk tycker att det är kul och vackert med lite fyrverkerier på nyår. Absolut. Jag har full förståelse för det, även om det bokstavligt talat är att bränna upp pengar som dessutom bidrar till miljöförstöring. Jag tycker dock själv att det är vackert och stämningsfullt. Att det hör till nyårsfirandet.

Men. För i helvete föräldrar – ta ert ansvar och se till så att era ungar inte har tillgång till smällare och raketer före eller efter just nyårsafton (för jag förutsätter/hoppas att det bara är barn utan bättre vetande som håller på med tjuvsmällande…). Som det är nu, är det i princip en hel månads terror för både våra husdjur och vilda djur. Det börjas minst två veckor före nyår och håller på i minst två veckor efteråt. Dag som natt. Medan många, många djur mår väldigt, väldigt dåligt.

Just nu sitter jag här med musik på hög volym här hemma, för att dränka ljudet av raketer som viner och smäller. Bella är inte särskilt skotträdd i vanliga fall, men mår väldigt dåligt av fyrverkerier. Hon vill inte äta och vågar inte gå ut för att göra sina behov. I bästa fall trycker hon sig mot antingen mig eller Hero och darrar av rädsla. I sämsta fall går hon och gömmer sig någonstans.
image
image

Om det inte går att få bukt med tjuvsmällandet genom vanligt sunt förnuft och vettig barnuppfostran, skulle jag gärna se ett totalförbud för privatpersoner. Alternativt att fyrverkerier endast får säljas till privatpersoner just på nyårsafton. Då skulle vi åtminstone bli kvitt smällandet flera veckor i förväg.

  • Anna - 28 december, 2015 - 20:30

    Stackars Bella Byracka ?
    Vår hund är Tack och lov inte rädd för fyrverkerier , hoppas innerligt att det fortsätter vara så…fast allra helst skulle jag se att de totalförbjöds!
    Har fått en raket på benet en gång för många år sen, det gick som tur var bra men det var otroligt läskigt!ReplyCancel

Din mail publiceras aldrig. Dessa fält måste fyllas i *

*

*

UA-33757185-1