Felicitas – lyckans, skrattets & nöjenas gudinna » Att våga är att förlora fotfästet för en stund. Att inte våga är att förlora sig själv.

Viktig – från matmissbrukare till träningsförebild

Det var releasefest igår. Jag är så ledsen över att jag inte kunde vara där, men det gick bara inte.

Viktig – från matmissbrukare till träningsförebild. Jag läste ut den på två kvällar. Kunde inte lägga den ifrån mig och ville inte göra det heller.

Terese Alvéns bok är väldigt gripande, öppen, läsvärd och otroligt välskriven. Hennes sätt att föra pennan kommer verkligen till sin rätt på ett djupt plan. Terese Alvén är en duktig författare och har en Viktig historia att berätta.viktig

Terese Alvén berättar en historia som är värdefull att läsa för alla. Och då menar jag inte bara de som har personlig anknytning till ämnet idag. För boken handlar om en vidrig och vanlig sjukdom som jag tyvärr kan garantera att alla en dag i livet kommer att komma i kontakt med på ett eller annat sätt. Det finns så många människor i min närhet som har varit drabbade. Det kan gälla din ofödda dotter, din vän eller kollega. Det kan gälla dig själv.

Går det att bli helt frisk? Terese är ett bevis på det och jag tror att hennes bok kan hjälpa många.

Går det att hejda, lindra, göra rätt, undvika att göra fel, eller på något sätt påverka eller förändra genom att läsa en bok? Jag tror faktiskt det. Viktig ger förståelse för något vi alla omges av dagligen. Människor – ofta unga och högpresterande tjejer – med ätstörningar. Det är en Viktig bok.

Jag har själv gjort kopplingar och reflekterat över saker i efterhand, sedan jag läst boken. Jag har förstått varför personer med förflutet med ätstörningar i min närhet har reagerat som de gjort i vissa situationer. Sett samband och fått förklaringar.

Jag vill dock poängtera att Viktig inte bara är en bok om matmissbruk och om vägen tillbaka. Viktig är en öppen och ärlig självbiografi som berör djupt. Den handlar om drömmar, mål, vänskap och att följa sitt hjärta. Den är värd att läsa av bara den anledningen. Viktig är såklart jobbig att läsa stundtals, men den är också väldigt varm och lämnar mig med en bra känsla i magen. Terese öppnar dörren till sitt hjärta.

Jag rekommenderar att läsa Viktig – från matmissbrukare till träningsförebild. Till dig som är matmissbrukare. Till dig som är vän till en matmissbrukare. Till dig som har syskon. Till dig som är förälder. Till dig som någon gång vill bli förälder. Till dig som har vänner. Till vem som helst. Och vet ni, just nu är Viktig utlånad till Heros mormor som gärna ville läsa den!

Ni kan köpa Viktig billigast (just nu) på cdon.com.

Jag har ansträngt mig för att skriva det här inlägget objektivt. Lägg sedan till faktorn att Tessan finns djupt inne i mitt hjärta, så förstår ni hur både tungt och framför allt fint det var för mig att läsa hennes bok. Tack för att du är du. Jag är otroligt stolt över att vara din vän.wpid-20130113_182632.jpg

 • Elin - 25 januari, 2013 - 17:00

  Jag var där i går och köpte boken. Började läsa så fort jag kom hem och lade ned den då jag läst sista sidan vid lunch.
  Det är otroligt starkt av henne att våga dela med sig av den sidan, Tårarna föll ett flertal gånger och jag ville stundtals inte fortsätta läsa, men jag gjorde det för jag vet ju att hon tog sig igenom det och är en av de mest hälsosamma i vår träningsbloggvärld.
  Jag hoppas hetsen av bantning och dieter kunde lägga sig så de elementen som hetsar försvann och att ingen i min närhet kommer att drabbas.ReplyCancel

 • pilla - 25 januari, 2013 - 18:30

  Jag var också där igår, saknade dig! Började läsa boken och jag vet inte riktigt vad jag ska säga – är bara rörd!ReplyCancel

 • Terese Alvén - 26 januari, 2013 - 09:32

  Tack för underbart vackra ord. Jag är glad att min bok tas emot på rätt sätt. Jobbig, men viktig och med ett bra slut. Tyvärr är det ju inte så för alla. Önskar verkligen att detta var en sjukdom som inte fanns. KRAMReplyCancel

 • AC - 27 januari, 2013 - 10:02

  Jag tänkte jag skulle klicka hem boken, jag också. Med mig själv vi backspegeln och med min sjååriga dotter framför mig. Hon som efter alla dessa år när vi hållit hennes ätande i stenhårt schack, hon som tränat 4 ggr/ v utanför skolan under höstterminen nu i 1:an, och som ändå ligger på ÖVRE gränsen på BMI-övervikt. Som alltså nästan, nästan har fetma.

  Hon som nu börjat dra in magen och säga “Är jag fin nu, mamma?” och som är SÅ otroligt medveten vad som är nyttigt och inte. Som är jättestark och orkar väldigt mycket mer än sina jämnåriga tjejkompisar.

  …så jag ska läsa. Om jag törs…ReplyCancel

 • […] var min viktiga vän, Terese Alvén, med i direktsändning i TV – nämligen i Efter tio med Malou. Jag kunde […]ReplyCancel

Din mail publiceras aldrig. Dessa fält måste fyllas i *

*

*

UA-33757185-1