Felicitas – lyckans, skrattets & nöjenas gudinna » Att våga är att förlora fotfästet för en stund. Att inte våga är att förlora sig själv.

Internationella kvinnodagen till ära

Idag är en viktig dag, på många olika sätt. Det finns enorma orättvisor världen över och det gör ont i hjärtat att bli medveten om dem. Internationella kvinnodagen behövs och jag tror på att belysa problemen ur ett brett perspektiv. Skapa medvetenhet och genom det engagemang och förändring.

Varje månad skänker vi en slant till Unicef, som jobbar hårt för människors rättigheter. Barn, ungdomar, kvinnor och män. Vet ni att välgörenhet numera är avdragsgillt om man skänker mer än 200 kr per tillfälle och summan överstiger 2000 kr på ett år (organisationerna ska dock vara godkända av regeringen)?! Det betyder att man kan skänka lite till för samma nettopeng (och det sköts givetvis automagiskt på deklarationen)!

Sverige anses vara ett väldigt jämställt land världen över. Därför vill jag bidra med lite färsk lönestatistik för 2012, för att belysa att det inte är riktigt så skimrande fint som många tror. Statistiken kommer från Sveriges Ingenjörer, som är det fackförbund som jag är medlem i (och som medlem får man tillgång till lönestatistiken). Just den här statistiken handlar således om civilingenjörer, men jag vågar lova er att skillnaderna är MINST lika stora inom andra yrkesgrupper. Och att “kvinnoyrken” generellt är lägre avlönade än “mansyrken” är ju ren fakta. Jag tycker att själva rubriken “Kvinnors lön i procent av männens” är en sorg i sig.
Med det här vill jag poängtera att internationella kvinnodagen verkligen behövs och att det är högaktuellt även i ett land som världen över anses vara väldigt jämställt. Om det ser ut såhär i Sverige och vi klassas som jämställda – tänk hur det ser ut i övriga världen!

Det kan kännas konstigt att strida för sin lön när man vet att man är förhållandevis högavlönad, i ett förhållandevis jämställt land som Sverige utan alltför stora orättvisor om man jämför med många andra länder. Jag bryr mig inte om kronorna i sig – jag har trots allt en relativt hög lön sett till många andra kvinnor. Det handlar dock om principen. Vi behöver jobba för det här på alla fronter, ur ett samhällsperspektiv. Det är strukturen som behöver förändras. På alla plan, över hela världen.

GRÄV DÄR DU STÅR – GÖR DET DU KAN, PÅVERKA DET DU KAN PÅVERKA!

Vad kan man göra själv? Först och främst – blunda inte för problemet. Väck frågan. Prata, diskutera. Ett konkret förslag: Arbetsgivaren ska enligt diskrimineringslagen vart tredje år kartlägga och analysera bestämmelser och praxis om löner ur ett jämställdhetsperspektiv (10 §). Om arbetsgivaren har 25 anställda eller fler ska det dessutom göras en handlingsplan för jämställda löner och där redovisa resultatet från analysen (11 §). Fråga till exempel din chef hur den senaste analysen såg ut och hur handlingsplanen ser ut. Våga fråga, våga vara obekväm och besvärlig.

För fördjupade kunskaper, läs gärna diskrimineringslagen.

Och avslutningsvis, för att citera min kloka vän Sonia Jansson (som även är en begåvad fotograf och bröllopsfotograf) på frågan om hon har några förebilder i andra kvinnor.
Jag har har nog påverkats av många kvinnor i mitt liv. Alla de har lämnat en bit av sig hos mig. Alla dessa kvinnor som fått kämpa med sina drömmar och tagit plats där männen härskat. Alla de är mina förebilder. Även män, som ifrån sin synpunkt ständigt uppmärksammar hur kvinnorna i sin omgivning, både privat och offentligt, borde behandlas och respekteras bättre. En av dessa män är min vän Fredrik Welander . Vi kvinnor ska inte tro att detta är en kamp mot männen. Det är en kamp mot normer och kulturarv. Alla är välkomna att göra revolt….

Läs gärna den välskrivna intervjun i sin helhet!

  • Sonia Jansson - 11 mars, 2013 - 08:39

    Men Tusen Tack Jane! Du ÄR en riktig förebild. i så många avseende. Hoppas du vet det! <3ReplyCancel

Din mail publiceras aldrig. Dessa fält måste fyllas i *

*

*

UA-33757185-1