Felicitas – lyckans, skrattets & nöjenas gudinna » Att våga är att förlora fotfästet för en stund. Att inte våga är att förlora sig själv.

V41+4 (BF+12) och det där om duktiga och snälla bebisar

Jag vet att det inte är så mycket att elda upp sig för och att de flesta nog inte i det här avseendet tänker på att motsatsordet till snäll respektive duktig är elak respektive dålig. Men. Det stör mig när någon säger att en bebis som är tyst, nöjd och lugn, är snäll. Så om en bebis har det jobbigt, behöver närhet och är ledsen eller skriker, är hen elak?! Jag vill inte gärna tro det, faktiskt. Samma sak att en bebis är duktig om hen sover och äter så att det inte är så jobbigt för omvärlden (dvs kanske bara vaknar en eller ett par gånger per natt, att amning/matning funkar bra osv). Är en bebis som inte kan sova, som behöver äta ofta eller som strular med maten, inte har rätt teknik när hen äter osv, dålig? Jag tycker inte det.

Jag tror inte att bebisar är snälla eller elaka, duktiga eller dåliga. Jag tror inte att det finns någon medveten handling bakom ett visst beteende eller reaktion hos en bebis. Jag tror att bebisar är individer och har olika behov. Att de reagerar olika på olika situationer.

Allt behöver inte mätas, värderas eller bedömas.

Din mail publiceras aldrig. Dessa fält måste fyllas i *

*

*

UA-33757185-1