Felicitas – lyckans, skrattets & nöjenas gudinna » Att våga är att förlora fotfästet för en stund. Att inte våga är att förlora sig själv.

Måla med ljus

Ordet fotografi kommer från grekiskan och betyder måla med ljus. För att det är just ljus som man experimenterar med och fångar när man tar en bild. Ljus som studsar på föremålen omkring oss och som sedan fångas i en kamera.

Det är ganska spännande att testa hur olika en och samma bild kan bli, bara genom att ändra ljuset. Nuförtiden krävs det inte särskilt mycket för att experimentera. En mobil och ett fönster, till exempel. Testa att ställa dig vid ett fönster och ha kameran på självporträtt, så att du ser displayen. Testa att fotografera dig själv på olika sätt, tex bara genom att röra dig på olika långt avstånd från fönstret. Du kommer bland annat att se att ljuset i ansiktet i förhållande till bakgrunden kommer att variera (ju närmre fönstret du står, desto mörkare kommer bakgrunden att bli). Testa att fotografera dig själv bara genom att ändra vinkeln du har till fönstret. Hur faller skuggorna och vad är vackrast? Kanske kan du fånga en sen solnedgångsstråle lite sådär lagom? Kanske kan du fånga en glödande silhuett i håret? Kanske hittar du en vinkel där ditt ansikte kommer allra bäst till sin rätt för ett porträtt? Kanske vill du ha mer dramatik i bilden – hur får du fram den känslan, bara genom att använda ditt fönster på olika sätt?

Måla med ljus – spännande! Här lekte jag med fönstret och solnedgången, som jag släppte igenom lite sådär lagom.
image

Och förresten! När jag ändå pratar om bilder. Här är några av bilderna från de senaste filmrullarna – allt analogt alltså. 🙂

Kom på en sak. 🙂 Hero och jag bokstavligt talat målade med ljus (lekte) lite inför Johannas & Jacobs bröllop på Rånäs slott, som jag ska visa bilder från alldeles jättesnart. 🙂

Din mail publiceras aldrig. Dessa fält måste fyllas i *

*

*

UA-33757185-1