Felicitas – lyckans, skrattets & nöjenas gudinna » Att våga är att förlora fotfästet för en stund. Att inte våga är att förlora sig själv.

Bloggar du andras bilder?

Som så många andra brukade jag också “låna” (stjäla) bilder lite hejvilt när jag började blogga 2005. Mot bättre vetande. Det är nämligen inte okej enligt upphovsrättslagen. De flesta av oss vill dock göra rätt för sig, så här ska ni få en väldigt enkel skiss att följa. Den berättar precis hur man går tillväga för att blogga/publicera/instagramma/facebooka/twittra/whatevva en bild som man inte tagit själv.
Blogga andras bilder
Bilden ovan, ”
Giving Credit”, är skapad av Pia Jane Bijkerk och finns att beställa från Mammoth & company. Den är givetvis publicerad med tillstånd. 😉

Som fotograf kan det vara lite tröttsamt och tråkigt när ens bilder stjäls (för ja, det är ju faktiskt bildstöld enligt upphovsrättslagen) utan att man får så mycket som en länk tillbaka. Faktum är att bildkredit ska anges varenda gång som en bild används (brukligt är att ange namn + länk, men det är upphovsmannen/fotografen som bestämmer vad man ska skriva och hur man ska länka). Bildkrediten ska alltså anges varenda gång, även om du kanske har länkat förut. Om inte annat har avtalats, såklart. Men fotografen/upphovsmannen är den som bestämmer. Även om det är du på bilden.

Som fotograf kan jag också säga att det är väldigt roligt och smickrande att få frågan när någon vill använda en bild. Personligen blir jag bara glad och har hittills aldrig nekat en privatperson att använda mina bilder, så länge jag får rättmätig bildkredit tillbaks.

Jag menar inte att en bild alltid är medvetet stulen, men nu när du har läst det här inlägget så är du medveten och kommer såklart inte att göra om samma misstag igen. ;P

PS. Att skriva “Foto: Google” är inte att ange källa. Det är ju knappast Google som har fotat/skapat, eller hur?

  • fröken K | vill bli amatörfotograf - 31 januari, 2013 - 13:47

    Jag tror jag gjorde det några gånger innan jag började lägga upp mina egna bilder. Tyvärr har jag ju använt produktbilder från en hemsida som jag länkat till på saker jag vill ha. Det är säkert förbjudet det också. Men då vet jag det och ska inte göra om det.
    Annars har jag a-l-d-r-i-g snott en bild, eller lagt ut en bild på någon som inte har tillåtit det. Så jag kan blogga med (nästan) gott samvete.
    Tyvärr är det ingen som frågat om de får låna mina bilder. 🙁ReplyCancel

  • Felicitas - 31 januari, 2013 - 14:06

    Fröken K: Just produktbilder är ju något av en specialare – ofta är de friköpta av företagen och är tänkta att få spridas fritt, men det finns vissa företag som inte tillåter det (har för mig att det var typ H&M eller Lindex eller nåt sånt för några år sedan).ReplyCancel

Din mail publiceras aldrig. Dessa fält måste fyllas i *

*

*

UA-33757185-1