Felicitas – lyckans, skrattets & nöjenas gudinna » Att våga är att förlora fotfästet för en stund. Att inte våga är att förlora sig själv.

VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten)

Här kommer ett VMA, som borde vara en självklarhet (men som ju inte är det).

Del ett: Det är otroligt respektlöst och kränkande, på så himla många sätt, att fråga någon “om det inte är dags att skaffa barn/tvåan/trean snart“.

* Barn är inte en beställningsvara som går att klicka hem via ett internetköp.
* En del par får kämpa väldigt länge och kanske till och med har tagit lån för att kunna göra (fler) IVF, tex om de statligt bekostade försöken har misslyckats.
* En del par tvingas genomgå (upprepade) missfall.
* Det är inte alla som kan få barn över huvud taget.
* Bara för att någon redan har barn, är det inte en självklarhet att hen inte ser det som en personlig och/eller känslig fråga. Det kanske låg många tårar bakom “ettan” som du inte känner till? Andra par går det lätt för med första, men de får kämpa med nästa.
* Ungefär 20% av sveriges alla par är ofrivilligt barnlösa.
* Det är inte alla som vill ha (fler) barn.

Säg att paret har gått igenom fem missfall eller fem IVF-försök – hur tror du att en sådan fråga känns?

Del två: Det är otroligt respektlöst och kränkande, på så himla många sätt, att fråga en kvinna om hon är gravid (direkt eller indirekt via menande blickar osv), om det inte är helt uppenbart.

* Om kvinnan inte är gravid och inte önskar bli det, kan du ju säkert tänka dig hur en sådan fråga sårar.
* Om kvinnan inte är gravid, men kämpar för att bli det, kan du ju säkert tänka dig hur en sådan fråga sårar – gånger två.
* Om kvinnan är gravid, men inte har berättat det för dig av egen fri vilja, har hon säkert goda skäl till det. Tvinga inte in henne i ett hörn där hon antingen måste ljuga, eller berätta något som hon inte är redo för att berätta.

Eller kort och gott: Mind your own damn business!

Slut på meddelandet.

  • Elin - 17 juni, 2014 - 21:41

    Såå många som inte ens har tänkt dessa tankar. Men det är så lätt att det halkar ur ett “vill inte ni…snart” Jag har inte tänkt på detta så mycket tidigare, men nu är det väldigt närvarande i mitt liv och de som tjatar borde få ett “Vi försöker men har inte lyckats än” så kanske frågorna slutar. Bra skrivet iaf!ReplyCancel

  • Ylva - 21 juni, 2014 - 11:03

    Dagens bästa meddelande! Fick frågan från en inte särskilt nära kollega när jag var “nygravid” (precis fått reda på det) och därför valde att ta bilen till personalfesten för att slippa dricka. Blev helt ställd och när jag stod där som en fågelholk fick jag ett “jag visste det! Gu så kul!” uppslängt i ansiktet. Det var ju kul, och resultatet av den graviditeten fyller 6 i år, men efter missfall varken vill eller vågar man ropa hej förtidigt och jag var inte alls redo..

    Detsamma gäller förresten även “har du träffat någon än?” Eller “jag vet en du skulle passa ihop med”, men då svarar jag även “mind your own damn business!”ReplyCancel

Din mail publiceras aldrig. Dessa fält måste fyllas i *

*

*

UA-33757185-1