Felicitas – lyckans, skrattets & nöjenas gudinna » Att våga är att förlora fotfästet för en stund. Att inte våga är att förlora sig själv.

Gårkvällens infall

Igår var jag på PUB-huset efter jobbet, på jakt efter en present. Jag dog en smula på plan två – vilket lyft det har blivit där!! Jag ville köpa med mig hela våningen hem…. 😛 Det hade dock blivit lite dyrt, så jag nöjde mig med en cakepops-form i silikon från Kitchen Craft, pinnar och ett startkitt för att göra macarons.

Väl hemma blev det därför genast lite pyssel – mina första cakepops! 🙂

Såhär såg grundrecptet som följde med silikonformen ut. Det var ett okej recept, men inte jättespeciellt. Mest som en kompakt sockerkaka. Dessutom höjde sig popsen inte särkilt mycket, så de formades inte till riktigt klotrunda. Men det är i alla fall något att utgå ifrån, om man så vill!

110 gram smör
110 gram socker
110 gram mjöl
3 ägg

Mixa allting. Fyll ena halvan av cakepops-formen och lägg på “locket”. Grädda i 180 grader i 20 minuter. Ta av locket och låt vila i en halvtimme. Doppa pinnarna i det du väljer att dekorera med (tex smält nougat eller choklad) och stick ner ca 1,5 cm i popsen (detta fungerar som ett lim). Låt dem “sätta sig” i kylen i cirka 2 timmar (jag lade ner dem i frysboxen i en kvart – funkade lika bra). Dekorera efter egen fantasi.

Jag tog helt enkelt det jag hade hemma till garnering – nougat & mörk choklad (smält i vattenbad) och lite olika strössel. Jag hade inget att ställa av dem i (typ en frigolitbit), så jag vände dem uppochner i små formar och garnerade “botten” i stället.
imageimage
Det finns många, många andra varianter på deg med smulade kakor blandat med frosting. Då rullar man den färdiga degen till bollar direkt (i stället för att grädda kakor i en form) och det blir således en mer kakdegskaraktär på popsen. Jag fick tex ett recept från Linda & Virginia, vänner till ett brudpar som vi fotograferade förra sommaren (det var Linda & Virginia som hade gjort de fantastiska cakepopsen till deras bröllop). Jag tror även att Glöggbollarna kan bli en riktig hit som cakepops. Kanske med vit choklad och nougat! 🙂

PS. Ja, igår blev det givetvis en poäng till sockret! 😉

  • Annoula - 7 februari, 2013 - 08:50

    Men åhhh! Nu blev jag sugen på att baka!ReplyCancel

  • fröken K | vill bli amatörfotograf - 7 februari, 2013 - 09:07

    Så roligt, är det enkelt att göra cakepops? Min son fyller år om två veckor, tror du jag hinner lära mig? 🙂ReplyCancel

  • pilla - 7 februari, 2013 - 09:20

    Vilka sötingar! JAg ska också baka snart. Fick ett cupcake kit i julklapp!ReplyCancel

  • Felicitas - 7 februari, 2013 - 10:57

    Annoula & Pilla: Just do it! 🙂

    Fröken K: Såklart att du hinner! Easy peasy! Gör tex chokladbollar och trä på pinne (“limma” dit pinnen med lite smält choklad innan du trycker in den), ställ dem kallt så att de stelnar, rulla/doppa i smält choklad och garnera med valfritt strössel. Chokladbollar kan ALLA göra! 🙂ReplyCancel

Din mail publiceras aldrig. Dessa fält måste fyllas i *

*

*

UA-33757185-1