Felicitas – lyckans, skrattets & nöjenas gudinna » Att våga är att förlora fotfästet för en stund. Att inte våga är att förlora sig själv.

Svart och brunt

Plats: Bussen.
Väder: Soligt, men en disig och rå morgon.
Humör: Sådär.
Tankar: Mer än var tionde människa jag möter röstar på SD. Fler än så bland de människor som jag har vuxit upp tillsammans med.
Gjort: Gosat, lämnat Bella på doggis.
Gör: Tar mig till jobbet.
Planerar att göra: Jobba, hämta Bella på doggis, fotojobba.
Outfit: Svarta byxor, vitt linne, lila blus, grön trenchcoat, rosaröd sjal, svarta skor.
Bra: Solen skiner.

I söndags kväll och igår var jag gråtfärdig. Valet 2014. Tretton personer av hundra röstade på ett rasistiskt parti. Mer än var tionde människa jag möter. Det känns hemskt. Det speglar det kallare klimatet i övriga Europa, men det är lika hemskt för det. Hur kan man inte se? Det som skrämmer mig mest av allt är den normalisering av rasism som har skett och som fortfarande sker. Brottsdömda människor kommer nu in i våra domstolar, för att det är de enda som Sverigedemokraterna lyckas skramla ihop som inte har HELT uppenbara fascistiska bakgrunder (SD har ju sin “nolltolerans”, men med tanke på att Jimmy Åkesson redan har glömt järnrörsskandalen så är det ju lätt att glömma även andra saker – och så länge inte allmänheten vet det har det ju inte hänt, eller hur?).

Det lustigaste av allt, hur nu något ens kan vara lustigt i det här, är att SD är överrepresenterade där det inte är störst andel av utrikesfödda, vilket ju annars vore en rimlig koppling. Här är en intressant analys om de olika partierna och deras väljare. Och för den som inte orkar klicka sig vidare, har jag gjort ett utdrag.

Sverigedemokraterna: Gjorde ett bättre val i samtliga svenska kommuner än vid valet 2010. Intressant är att redan då hade sd gått framåt i samtliga svenska kommuner jämfört med valet 2006. De kommuner där sd fått relativt högre andel röster i kännetecknas av lägre andel högutbildade, lägre andel kunskapsarbetare, lägre genomsnittlig inkomst, högre ohälsotal, och dessutom placerar sig dessa kommuner längre ner i RFSL:s ranking av insatser för och attityder mot HBTQ-personer. sd fick en högre andel röster utanför kommunerna med större befolkning och högre befolkningstäthet. Dessa kommuner hade också en högre arbetslöshet. Intressant nog hade kommunerna inte en högre andel utrikesfödda.

Valet 2014 överskuggar allt annat. Jag var på en jättetrevlig konferens i Sundsvall med mina kollegor förra veckan, i en kollegas sommarstuga. Vi hade supermysig kräftskiva med Tessan och Glenn i fredags. Vi fotograferade ett väldigt stämningsfullt bröllop i lördags. Jag var värdinna för en mycket trevlig workshop i söndags (på Blåbärsstället), då jag fick umgås med fotografvänner. Sedan valvaka. Och det känns så nattsvart vart vi är på väg.

Din mail publiceras aldrig. Dessa fält måste fyllas i *

*

*

UA-33757185-1