Felicitas – lyckans, skrattets & nöjenas gudinna » Att våga är att förlora fotfästet för en stund. Att inte våga är att förlora sig själv.

Jag ska ta mig igenom maj

Jag har bestämt mig för att jag ska ta mig igenom maj med helamning. Jag ska bara göra det. Då har jag givit det två månader. Om det inte har blivit bättre då, så får jag överväga hur jag ska gå vidare. Inte dessförinnan.

En stor utmaning när jag är ensam hemma är att få en chans att hinna pumpa ur. Särskilt när Piggelinaren har en jobbig dag, vilket hon har haft två dagar i rad nu. Det fanns ingen chans att hinna pumpa och då måste jag i stället amma, vilket sliter på bröstvårtorna så att de inte ges chans att läka. Nu är Piggelin dessutom inne i det andra utvecklingssprånget, så det är extra utmanande just nu. Jag försöker dock peppa mig själv med att det bara är en fas och att det kommer att bli bättre.

Liggamning. Funkar för Piggelinaren och funkar för ryggen. Väldigt mysigt dessutom, eftersom vi kan ha ögonkontakt. Ett av de få amningstillfällen som har varit angenämt har varit just liggamning. Jag till och med sade till Hero att “om det kan vara såhär så känns amningen väldigt mysig“. Liggamning funkar dock sådär för brösten, eftersom jag har svårare för att finjustera positionen och det därmed sällan blir riktigt bra. Har som sagt lyckats få en riktigt bra position en enda gång och det var mer tur än skicklighet. Utan rätt position gnager Piggelin alltså på bröstvårtorna (hon suger väldigt, väldigt hårt), så jag håller liggamning till ett minimum när det är dags att sova eller när Piggelin vaknar på natten. Det är nämligen lättare att få henne att fortsätta sova efter amningen då, jämfört med om jag sitter upp och sedan ska lägga henne ifrån mig.

Jag handmjölkar lite innan amning för att utdrivningsreflexen ska komma igång och Piggelin därmed inte ska behöva suga så in i helvete hårt i början (ursäkta svordomen, jag brukar försöka undvika det på bloggen, men i det här fallet kan jag helt enkelt inte uttrycka mig tydligt nog utan), men det gör hon ändå. Jag försöker att profylaxandas igenom det, men ibland skriker jag rakt ut för att det gör så ont. Att hon suger så hårt i början är säkert en bidragande orsak till att såren och sprickorna inte läker, men jag vet inte vad mer jag kan göra.

Jag har varit i kontakt med Amningscentrum, både via telefon och faktiskt besök, och försöker vara noga med tekniken. Jag har stora tuttar och något utåtpekande bröstvårtor, viket är min och Piggelins utmaning. Amningstekniken och en för oss bra ställning krockar dock lite med vad som funkar för det onda i ryggen, så det är lite att välja mellan pest eller kolera.

Jag har luftat så mycket jag kunnat och ihärdigt smort med Purelan under hela tiden. Upplever inte att det blir bättre, men jag vet å andra sidan inte hur illa det hade varit om jag inte hade gjort det. Jag byter inlägg ofta, för att de inte ska vara blöta och för att undvika svamp och annat trassel. Jag har testat flera olika sorters inlägg, men upplever ingen skillnad. Jag håller brösten varma. Jag använder inga kläder eller behåar som sitter tight. Jag har testat sånadär kupor (från Medela) som ska tillåta luftning, men vet inte om det var det extra trycket från dem som gav mig stockning en omgång. Kan vara värt att testa en gång till.

Jag gör övningar för ryggen, smörjer med liniment, behandlar med TENS och försöker att sitta i en så bra och avlastande ställning som möjligt när jag ammar. Jag försöker komma ut och promenera minst 45 minuter varje dag och lyckas oftast.

Jag har beställt SPC-flakes, vilka kan förebygga mjölkstockning. Värt att testa i alla fall. De kom igår och ska nog gå att få i sig med lite yoghurt.

Jag har beställt ytterligare en variant av amningsnapp, för att se om det kan funka bättre så att de eländiga såren kan läka någon jävla gång.

Jag är förvisso noga med att hålla brösten varma, men har nu även beställt bröstvärmare som jag ska testa att ha på 24/7. Också värt att testa. Dock blir det kontraproduktivt mot att lufta så mycket som möjligt. Pest eller kolera även här.

Jag har beställt kompresser från Multi-mam. Kom på att jag hade fått ett prov på sådana i någon av gratisboxarna, så jag testade igår (tack för påminnelsen Helena!). Det kändes i alla fall inte sämre, så jag kan lika gärna testa även det.

Finns det mer att göra?

Update: Jag fick provsvar från odlingen de tog på amningscentrum. Eftersom det visade sig finnas bakterier och eftersom jag har haft såren så himla länge utan att de läker, tyckte barnmorskan att det kunde vara värt att testa en penicillinkur på tio dagar. Bakterierna kan nämligen försvåra läkningen. Jag är inte så förtjust i tanken på penicillin, eftersom min mage ballade ur totalt sist jag åt det och det dessutom går över i bröstmjölken (så att Piggelin sannolikt också blir körig(are) i magen), men om det är det som krävs för att jag ska kunna fortsätta amma så är det ju helt klart värt det. Barnmorskan poängterade att det inte är farligt för Piggelin, men att vi ska vara förberedda på lite extra gnäll.

  • Helena - 4 maj, 2016 - 22:23

    Jag hejar på dig!
    Jag fick ha de där kuporna mycket. Men fick mer mjölkstockning när jag somnade med dem på natten, så undvik d. Annars var de bra att ha på andra bröstet när jag ammade på första, då kom d ut en hel del o satte igång systemet liksom.
    Annars försök mjölka ur onda bröstet under en varm dusch.
    Jag har förresten sett att andra lyckas amma när de har barnet i bärsjal. Vet inte om det är nån speciell ställning eller som vanligt. Kanske kan avlasta ensidig ställning i ryggen tänker jag. Vet dock inte hur man packar in bröstet efter avslutad amning… Risk att man blir napp då.
    Kanske liggamma “fel” barnet upp och ner ibland, så krafttagen får variera. Eller pumpa onda bröstet samtidigt som du ammar, om din pump inte låter lika mycket som min.
    Men hoppas allt hjälper med lite antibiotika nu!ReplyCancel

  • Anna - 6 maj, 2016 - 00:29

    Heja dig, vet hur satans ont det kan göra! Multi-MAM kompresserna var det enda som hjälpte mig (och det snabbt som tur var). Hoppas att det blir bättre för dig snart!ReplyCancel

  • Magdalena - 6 maj, 2016 - 21:23

    Tycker så synd om dig, för jag vet vilket helvete det är! Har du testat amningssnäckor? Naturliga snäckor, googla. Har hjälpt en vän till mig mycket. Jag helammade 3 månader och delammade 4 sedan gick vi över på flaska och MY GOD vilken befrielse! Häng inte kvar vid amningen “bara för att” det blir bra bebisar och barn av flaskmatade barn också. Finns en jättebra grupp på FB för de som flaskmatar där du kan få tips, råd och stöd. Läs också http://www.attflaskmata.se
    Kram!ReplyCancel

Din mail publiceras aldrig. Dessa fält måste fyllas i *

*

*

UA-33757185-1